Assalamuailaikum dan Salam Sejahtera…..
Kali ini saya nak memberi serba-sedikit info kepada pelawat blog e-cendawan.com ini. Info yang nak saya sampaikan ini adalah berkaitan dengan cendawan iaitu “khasiat cendawan untuk kesihatan”
Ok…cendawan didefinasikan sebagai organ pensporan kulat yang boleh dimakan. Ia mengandungi banyak protein, vitamin dan zat-zat galian seperti Kalium dan Posforus yang penting untuk kesihatan badan.
Khasiat cendawan mengikut jenisnya seperti berikut:-
Cendawan Tiram (Kelabu dan Putih)
Mengawal atur darah, meningkatkan sistem imum badan, merencatkan pertumbuhan tumor, aktioksidan dan aktiviti perlindungan gen.
Cendawan Ling Zhi.
Halang dan rawat kanser, melindungi hati dan merendahkan kandungan kolesterol dalam badan.
Cendawan Bunga Kobis.
Rawat ulser perut, membaiki otot dan merangsang pertumbuhan saraf.
Cendawan Jarum Emas.
Sebagai anti radangan, menghalang kerosakan DNA, menghalang jangkitan kuman dan berfungsi sebagai toksik terhadap sel tumor.
Cendawan Telinga Kera.
Boleh mengurangkan berat badan, antioksidan, merendahkan kolesterol dan mengawal peredaran darah.
Cendawan Butang.
Merencatkan kejadian semula kanser, mengandungi lantinan iaitu ubat antikanser dan meningkatkan sistem imun badan.
Itulah kelebihan pengambilan cendawan sebagai pemakanan. Banyak khasiatnya dan baik untuk kesihatan. Kesimpulannya makanlah cendawan banyak-banyak kerana setiap 100 gram berat cendawan yang kita ambil mengandungi 37kcal Tenaga, 89.2% air, 1.8% serat, 4.1% Karbohidrat, 3.6% Protien dan hanya 0.7% lemak.
Ok…bagi sesiapa yang tak reti makan cendawan tu, belajar-belajar la makan cendawan.
Info Kesihatan
Posted by MD.AZHARI BIN ASRI at 11:55 PM
Labels: Info cendawan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment