Perkembangan Maisilium dalam 10 sampel beg cendawan.

Hari ini 21hb Julai 2007, cukup 2 minggu usia 10 bongkah/beg sampel cendawan yang saya hasilkan semasa kursus tempohhari. Perkembangan maisilium cukup baik setakat ini.

Rata-rata maisilium telah menguasai hampir 25% daripada keseluruhan bongkah atau beg cendawan tadi.

Kat sini saya paparkan beberapa gambar sampel bongkah cendawan untuk tatapan semua. InsyaAllah dari semasa ke semasa akan saya laporkan perkembangan maisilium keatas sampel bongkah cendawan tadi untuk dikongsi bersama para pelawat blog e-cendawan.com ini.

Ni la 10 sampel bongkah cendawan yang saya citer tu.


Perkembangan maisilium pada 17/7/2007. 15% maisilium menguasai bongkah cendawan.


Perkembangan maisilium selepas 2 minggu. 25% maisilium

menguasai bongkah cendawan.

17-07-2007 Genap 10 hari selepas kursus

Seperti biasa, setiap pagi sebelum pergi kerja saya akan melihat perkembangan maisilium 10 sampel bongkah cendawan yang dihasilkan semasa kursus di Atiqah Trading tempohhari.

Satu perkembangan yang baik….semua sampel menunjukkan maisilium telah mula membiak/merebak untuk memenuhi bongkah atau beg cendawan (ikut ukuran yang aku buat, purata 15% maisilium telah menguasai bongkah cendawan). Panjang satu bongkah 20cm, panjang purata maisilium dalam setiap bongkah 3cm. Jadi… 3 / 20 = 0.15 x 100% dapatlah 15%.

10 sampel bongkah cendawan ini akan aku gunakan untuk tujuan penyelidikan. Wah… dah jadi macam ahli biotek pulak la ek….

Jenis cendawan yang saya bakal usahakan ini ialah cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus Sajor Cajo (Pehh.. susah gak nak sebut). Cendawan jenis ini mempunyai permintaan yang tinggi dipasaran tempatan dan juga eksport. Jadi secara tidak langsung ia memberi peluang pendapatan lumayan kepada pengusaha cendawan.

Ni la dia Pleurotus Sajor Cajo