Laporan Perkembangan Maisilium (Minggu ke-5).

Sabtu, 11hb August 2007 10 beg cendawan eksperimen telah berusia 5-minggu (36 hari). Maisilium kelihatan terus berkembang. Perkembangan maisilium direkodkan sebanyak 48% hingga 99% seperti apa yang anda dapat lihat pada gambar dibawah.

Antara 10 beg cendawan eksperimen yang dihasilkan, dapat diperhatikan beg cendawan berlabel no. 8 maisiliumnya telah berjaya menakluki hampir 99% luas permukaan beg cendawan tersebut. Seperti yang anda dapat lihat, hanya pada tapak/kaki beg cendawan sahaja maisilium belum dapat takluki.

Ada sesetengah pengusaha cendawan berkata, tempoh paling singkat untuk membolehkan penutup plastik dibuka adalah pada hari ke-45. Memandangkan beg cendawan bernombor 8 maisiliumnya sudah hampir menguasai keseluruhan luas permukaan beg cendawan tersebut. Maka saya akan cuba buka penutup plastik tersebut pada hari ke-45 nanti. Kita sama-sama lihat adakah cendawan akan tumbuh atau tidak selepas 45 hari benih disuntik? Jangan lupa nantikan jawapannya hanya di e-cendawan.com….

Lagi Laporan Perkembangan Maisilium

Hari sabtu lepas 4 Julai 2007 genap sebulan 10 sampel cendawan eksperimen saya. Hasil ukuran yang dibuat keatas sepuluh beg cendawan tersebut, perkembangan maisilium adalah sebanyak 41% ke 83%.


Beg cendawan berlabel 1 hingga 5


Beg cendawan berlabel 6 hingga 10.

Lihat beg nombor 8 tu...83% maisilium dah menguasainya.

Kesemua beg cendawan tersebut perlu menjalani proses eraman selama 30 ke 60 hari lagi sebelum ia mencapai tempoh matang. Apabila dah cukup matang barulah penutup beg cendawan tadi dibuka untuk membolehkan cendawan sulung tumbuh.

OK laporan selanjutnya akan menyusul.....TUNGGU......