PERALATAN UNTUK BEG MEDIA CENDAWAN

Makluman kepada bakal pengusaha dan pengusaha cendawan. Syarikat kami ARIELA ENTERPRISE ada membekalkan peralatan untuk beg media cendawan seperti Polybag, Neck, Top cap dan Rest cap.


Untuk membeli, sila buat tempahan awal dengan menghubungi no. telefon 013-3911265 (Azhari).

Laporan Perkembangan Maisilium Minggu ke-9

Selasa, 4hb September 2007 genaplah 2 bulan atau 60 hari bagi 10 beg cendawan eksperimen saya. 5 beg cendawan telah dipenuhi maisilium iaitu beg berlabel no.2, 5, 6, 7 dan 8. Manakala beg cendawan berlabel no. 1, 3, 4, 9 dan 10 pula, maisilium hanya memenuhi kira-kira 75% hingga 90% daripada luas permukaan beg cendawan.

Beg cendawan berlabel no. 1,3,4,9 & 10 dengan maisiliumnya


dalam 75% ke 90% sudah menguasai luas permukaan beg.


Maisilium sudah penuh pada beg

cendawan berlabel no. 2,5,6,7 & 8

Beg cendawan berlabel no. 6 dan 8 yang telah dicungkil keluar spora dan gandum pada mulut beg cendawan tempohari (21hb Ogos 2007) tidak mengeluarkan hasil. Ini bermakna pada usia 45 hari maisilium belum cukup matang dan tidak boleh mengeluarkan cendawan. Apa yang dapat diperhatikan hanyalah serabut putih muncul pada mulut beg cendawan tersebut.

Kelihatan serabut putih pada mulut beg cendawan,

semakin menebal dari hari ke hari.

Oleh itu saya telah mengambil keputusan menutup kembali mulut beg cendawan tersebut dengan “stopper” atau penutup rehat pada 29hb Ogos 2007 dan hanya akan dibuka kembali pada 9hb September 2007 iaitu pada usianya 65 hari. Semalam 4hb September 2007 saya telah mencungkil keluar spora dan gandum pada beg cendawan berlabel no. 2, 5 dan 7. Mulut beg cendawan ini ditutup semula dengan “stopper” sehingga usia maisilium mencecah 70 hari dan hanya akan dibuka pada 14hb September 2007.

Jenis Cendawan Yang Berpotensi Di Malaysia.

Pada sesi taklimat Cendawan di Wisma Tani, Putrajaya pada 30hb Ogos 2007, saya telah dibekalkan dengan pamplet yang menerangkan jenis-jenis cendawan yang berpotensi untuk dijadikan tanaman komersil di Malaysia.


Di web blog e-cendawan.com ini saya lampirkan pamplet tersebut untuk dikongsi bersama peminat-peminat cendawan. Anda boleh muatturun atau mencetak pamplet tersebut dengan menggerakkan tetikus komputer anda ke gambar yang tertera dan klik butang save atau print.

Semoga maklumat-maklumat sebegini sedikit sebanyak dapat menarik minat rakyat Malaysia terutamanya golongan muda menceburi bidang pertanian secara komersil sekaligus dapat menjana ekonomi negara.

Kursus kali ke-15 Anjuran Atiqah Trading Agrotech

1hb September 2007, saya berkesempatan untuk melihat sendiri perjalanan kursus intensif penanaman cendawan anjuran Atiqah Trading Agrotech kali ke-15. Jika dulu kursus dijalankan di Showroom Al-Fadtullah Mushroom bertempat di Kg. Padang, Behrang Station, Perak. Tapi kini dan dimasa akan datang kursus cendawan dijalankan di Pusat Latihan dan Kajian Tanaman Cendawan milik Atiqah Trading Agrotech bertempat di Kg. Sungai Dara, Behrang Hulu, Perak iaitu kira-kira 10 minit perjalanan dari Proton City, Tg. Malim, Perak.

Gambar Peserta Kursus ke-15 bersama Tn. Hj. Dr. Johari


Peserta kursus sedang mendengar taklimat mengenai cendawan.

(yang kat belakang tu dengar ke tido?)

Pada kali ini, seramai 17 orang peserta mengambil bahagian. Bermula jam 8:00 pagi dengan sesi taklimat dan pengenalan kepada penanaman cendawan tiram kelabu dan pada sebelah petang pula sesi latihan praktikal iaitu cara membancuh media, penyediaan beg cendawan sehinggalah proses suntikan benih kedalam beg media. Latihan praktikal diberikan bertujuan untuk membolehkan peserta mengalami sendiri proses atau peringkat-peringkat dalam penanaman cendawan.
Cendawan yang dituai pada hari kursus 1-9-2007.

Lebar kelopak cendawan dalam 12cm.


Pada masa akan datang pihak pengurusan Atiqah Trading Agrotech bercadang untuk membina beberapa Chalet bersebelahan dengan Pusat Latihan & Kajian Cendawan ini untuk membolehkan pengunjung dan pelancong melihat sendiri kaedah penanaman cendawan dan mengikuti perkembangan dan pertumbuhan cendawan dengan lebih dekat.

Tahniah dari e-cendawan.com kepada Atiqah Trading Agrotech. Untuk maklumat kursus dan aktiviti anjuran Atiqah Trading Agrotech pada masa hadapan, layari web blog e- cendawan.com hanya di http://e-cendawan.blogspot.com/.