Perkembangan beg cendawan berlabel no. 6 & 8

Ahad, 19hb Ogos 2007. Satu lagi beg cendawan saya iaitu beg berlabel no.6 telah dipenuhi dengan maisilium. Masa yang diambil oleh maisilium untuk memenuhi luas permukaan beg cendawan tersebut adalah selama 43 hari. Lewat 4 hari berbanding beg cendawan berlabel no. 8.

Beg cendawan bernombor 6 dan 8 dengan maisilium

yang sudah menguasai keseluruhan luas permukaan begcendawanSemalam 21hb Ogos 2007, saya telah cungkil keluar spora dan gandum pada mulut/kepala dalam 2 beg cendawan tersebut. Ini bermakna cungkilan dilakukan pada hari ke-45 selepas hari suntikan benih. Pada kali ini saya ingin membuat eksperimen dimana, saya akan terus buka penutup bagi beg cendawan berlabel no. 8 dan bagi beg cendawan berlabel no.6 pula saya akan rehatkan dahulu dengan menutup mulut/kepala beg cendawan tersebut dengan seal cap (penutup botol sos cili) selama 7 hari. Beg cendawan berlabel no. 6 hanya akan dibuka pada usianya genap 50 hari iaitu pada 26hb Ogos 2007.
Beg cendawan selepas proses mencungkil spora & gandum.

Tapi harus diingat bahan yang digunakan untuk mencungkil

perlu dipanaskan dan di sterilkan dahulu untuk mengelakkan bakteria

atau kuman memasuki beg cendawan tersebut.


Selepas itu semburkan air (jangan terlalu banyak) ke

mulut/muncung beg cendawan tersebut. Tujuannya untuk

melembabkan media dan menggalakkan pertumbuhan cendawan.

Kepada peminat cendawan tiram terutamanya yang masih baru dalam industri ini, jangan lupa nantikan laporan perkembangan cendawan tiram eksperimen ini seterusnya hanya di e-cendawan.com. Nantikan adakah cendawan akan mula bercambah dan berapa lamakah masa yang diambil untuk cendawan mula kelihatan.

Lawatan Ke Ladang Cendawan di EROPAH

Ahad, 19hb Ogos 2007 jam 10:00pagi. Saya telah tiba di salah sebuah negara di Eropah (Jangan Salah Sangka...melawat menerusi internet je sebenarnya). Saya telah berpeluang untuk mempelajari satu teknik penanaman cendawan tiram yang cukup ekonomi. Seperti yang kita tahu penanam cendawan tiram di Malaysia adalah dalam beg plastik yang ditutup dengan neck, top stopper dan seal cap Disamping itu penyediaan rumah cendawan dengan rak kayu atau rak besi juga diperlukan. Semua itu memerlukan kos yang agak tinggi.

Ok..hari ni saya nak berkongsi dengan peminat setia cendawan tiram se-Malaysia tentang satu teknik yang digunapakai di negara luar dalam penanaman cendawan tiram. Cara ini saya fikirkan cukup ekonomi. Disini saya paparkan video clips cara penanaman cendawan yang saya katakan tadi.

Kaedah 1: Semaian benih ke atas mediaKaedah 2: Penyediaan beg mediaKaedah 3: Penyediaan lubang untuk cendawan bercambah.Kaedah 4: Cara menuai cendawan tiram.OK... macammana? baguskan... tapi ade ke pengeluar beg plastik yang panjang tu di Malaysia. Kalau ada sila hubungi saya kerana saya ingin mencuba kaedah ini. Jika ada pengusaha cendawan yang sudah mempraktikkan kaedah ini juga sila hubungi saya kerana saya ingin melawat ladang cendawan tersebut.

Jumpa lagi , dapatkan info tentang penanaman cendawan tiram hanya di web blog e-cendawan.com