Lawatan ke Ladang Cendawan Fatisha Agro Farm.

Jumaat 31, Ogos 2007, Sesi Lawatan Sosial dan Ilmiah kali ke-3. Pada kali ini sempena cuti Sambutan Kemerdekaan Negara Malaysia kali ke -50 saya berkesempatan melawat ke salah satu ladang cendawan di Negeri Selangor. Ladang yang dimaksudkan ialah Ladang Cendawan Fatisha Agro Farm milik Cik Rusila Binti Yusof.

Cik Rusila Binti Yusof adalah anak kelahiran Negeri Terengganu. Berpendidikan Ijazah Sarjana @ Master dalam bidang Kimia dari Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM. Menyedari bidang pertanian terutamanya penanaman cendawan tiram kelabu mempunyai potensi dan pulangan pendapatan yang lumayan, beliau telah mengambil keputusan untuk bergiat secara sepenuh masa dalam industri tanaman cendawan tiram kelabu ini.
Antara beg cendawan yang dihasilkan sendiri

oleh Cik Rusila. Tersususn rapi diatas rak kayu.


Bermula dengan menanam cendawan tiram sebanyak 300 ke 400 bongkah sahaja dan ditempatkan di belakang rumah sewanya. Kini Cik Rusila beralih kepada penanaman cendawan secara komersil dengan membina sebuah rumah cendawan bersaiz 20’ x 40’ diatas tanah seorang penduduk tempatan yang disewanya bertempat di Sungai Ramal Dalam, Kajang. Rumah cendawan ini didapati boleh menempatkan kira-kira 10 ribu ke 12 ribu bongkah atau beg cendawan dalam satu masa.


Stok habuk kayu yang telah diserang pemyakit (Kulat Oren)

Bercerita mengenai penanaman cendawan, Cik Rusila sendiri tidak terlepas daripada masalah dan penyakit cendawan. Serangan kulat hijau dan kuning antara penyakit cendawan yang sering terjadi disamping serangan serangga. Yang paling menakutkan beliau ialah penyakit kulat oren atau merah jingga yang terjadi berpunca dari sebaran angin. Kegagalan mengatasi penyakit kulat oren ini boleh menyebabkan semua bongkah cendawan berjangkit. Setakat ini beliau telah melupuskan beratus-ratus beg cendawan yang diserang penyakit-penyakit ini. Kecekalan dan ketabahan diri perlu ada pada setiap pengusaha cendawan agar dapat menghadapi situasi sebegini.

Kami di e-cendawan.com amat kagum dengan semangat dan kecekalan Cik Rusila dalam mengusahakan tanaman cendawan tiram ini. Jarang-jarang kita dapat jumpa seorang wanita yang begitu yakin dan teguh pendirian dalan menceburi bidang pertanian. Tahniah diucapkan. Semoga hasil lawatan ini dapat menjalinkan hubungan erat antara FATISHA AGRO FARM dengan ARIELA ENTERPRISE. Akhir kata sekali lagi saya ucapkan terima kasih kepada Cik Rusila Binti Yusof diatas kesudian beliau menerima kunjungan saya sekeluarga.

Taklimat Cendawan Di Wisma Tani, MoA, Putrajaya.

Khamis, 30hb Ogos 2007, saya berkesempatan untuk menghadiri Taklimat Percuma Tentang Penanaman Cendawan bertempat di Tingkat 12, Wisma Tani, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di Putrajaya.

Bertolak seawal jam 7:00 pagi dari kediaman saya di Tg. Malim dan tiba di Putrajaya dalam jam 8:40 pagi. Sesi taklimat bermula pada jam 9:00 pagi disampaikan oleh seorang Pegawai Pertanian berpengalaman dalam tanaman cendawan iaitu Pn. Normah Bt. Ibrahim. Kehadiran peserta pada sesi taklimat tersebut dalam lingkungan 25 orang.

Antara produk makanan dan kesihatan berasaskan cendawan

Banyak informasi disampaikan dalam taklimat ini, bermula dengan pengenalan kepada jenis-jenis cendawan, teknik dan cara penanaman cendawan, industri cendawan di Malaysia, dan halatuju industri tanaman cendawan di Malaysia di masa hadapan.

Pn. Normah juga memaklumkan, Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani, khususnya Jabatan Pertanian dan dengan kerjasama universiti tempatan seperti UPM dan UM sedang mengkaji teknik-teknik terbaik untuk penanaman cendawan dan akan diperkenalkan kepada umum dari semasa ke semasa agar tanaman cendawan dapat menjadi tanaman komersil dan eksport seperti getah dan kelapa sawit sekaligus dapat mengurangkan jumlah import cendawan dari negara luar seperti negara China atau Korea.

Kepada bakal usahawan tani yang berminat dengan industri tanaman cendawan ini, jangan ketinggalan untuk menghadii taklimat ini yang bakal diadakan dari semasa ke semasa. Ikuti dan lawati web blog e-cendawan.com untuk mengetahui info taklimat dan kursus cendawan yang bakal diadakan pada masa hadapan.

Ulangtahun Kemerdekaan Ke-50

Salam.....

Kami di e-cendawan.com ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan Yang Ke-50 tahun kepada semua pelawat web blog ini dan kepada semua rakyat Malaysia.

Sama-samalah kita kekalkan kemerdekaan yang telah kita kecapi.....
KURSUS CENDAWAN 1hb SEPT 2007

Atiqah Trading Agrotech bakal mengadakan kursus intensif penanaman cendawan (Teori & Praktikal) pada minggu ini. Butir-butirnya seperti iklan dibawah.Bakal usahawan cendawan yang berminat, jangan lepaskan peluang ini.

Individu atau syarikat yang berminat untuk mengiklankan taklimat, kursus atau barangan berkaitan dengan cendawan di web blog e-cendawan.com, sila hubungi Azhari di talian 013-3911265

SAHUT SERUAN KERAJAAN

Syabas pada kepimpinan Perdana Menteri kita Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana memperkasakan sektor pertanian di negara kita. Program Pembangunan Usahawan Industri Asas Tani diharapkan dapat merubah taraf hidup dan pendapatan petani-petani seluruh malaysia sekaligus menjana ekonomi negara.

Bagi merealisasikan impian itu, Bank pertanian telah menambah dananya bagi membantu usahawan sektor pertanian dari RM42.5 juta kepada RM1 bilion. Ini menunjukkan bahawa kerajaan kita benar-benar mahu melihat lebih ramai usahawan tani pada masa hadapan.

Tahniah Malaysia..............


Ikuti laporan berita seterusnya pada link dibawah

10,000 usahawan tani menjelang 2010
KERAJAAN mensasarkan untuk melahirkan 10,000 usahawan tani menjelang 2010 menerusi Program Pembangunan Usahawan Industri Asas Tani dengan setiap petani mampu meraih RM2,000 sebulan. berita penuh


Dana Bank Pertanian RM1 bilion
KUALA TERENGGANU: Modal Berbayar Bank Pertanian Malaysia (BPM) ditambah 20 kali ganda daripada RM42.5 juta kepada RM1 bilion selaras dengan pengkorporatan institusi kewangan itu yang akan dilaksanakan tidak lama lagi, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. berita penuh