Perkembangan beg cendawan berlabel no. 6 & 8

Ahad, 19hb Ogos 2007. Satu lagi beg cendawan saya iaitu beg berlabel no.6 telah dipenuhi dengan maisilium. Masa yang diambil oleh maisilium untuk memenuhi luas permukaan beg cendawan tersebut adalah selama 43 hari. Lewat 4 hari berbanding beg cendawan berlabel no. 8.

Beg cendawan bernombor 6 dan 8 dengan maisilium

yang sudah menguasai keseluruhan luas permukaan begcendawanSemalam 21hb Ogos 2007, saya telah cungkil keluar spora dan gandum pada mulut/kepala dalam 2 beg cendawan tersebut. Ini bermakna cungkilan dilakukan pada hari ke-45 selepas hari suntikan benih. Pada kali ini saya ingin membuat eksperimen dimana, saya akan terus buka penutup bagi beg cendawan berlabel no. 8 dan bagi beg cendawan berlabel no.6 pula saya akan rehatkan dahulu dengan menutup mulut/kepala beg cendawan tersebut dengan seal cap (penutup botol sos cili) selama 7 hari. Beg cendawan berlabel no. 6 hanya akan dibuka pada usianya genap 50 hari iaitu pada 26hb Ogos 2007.
Beg cendawan selepas proses mencungkil spora & gandum.

Tapi harus diingat bahan yang digunakan untuk mencungkil

perlu dipanaskan dan di sterilkan dahulu untuk mengelakkan bakteria

atau kuman memasuki beg cendawan tersebut.


Selepas itu semburkan air (jangan terlalu banyak) ke

mulut/muncung beg cendawan tersebut. Tujuannya untuk

melembabkan media dan menggalakkan pertumbuhan cendawan.

Kepada peminat cendawan tiram terutamanya yang masih baru dalam industri ini, jangan lupa nantikan laporan perkembangan cendawan tiram eksperimen ini seterusnya hanya di e-cendawan.com. Nantikan adakah cendawan akan mula bercambah dan berapa lamakah masa yang diambil untuk cendawan mula kelihatan.

No comments: