Laporan Perkembangan Maisilium Minggu ke-10

Isnin, 10hb September 2007 cendawan sulung sudah mula berputik pada beg cendawan berlabel no. 2, 5, 6, 7 dan 8. Dan pada 13hb September 2007 (selepas 4 hari penutup rehat dibuka) cendawan sedia dituai. Kebetulan pula hari pertama puasa cendawan tadi dituai. Jadi dapatlah saya merasa makan cendawan sulung yang saya hasilkan. Rezeki bulan Ramadhan agaknya. Alhamdulillah....


Gambar cendawan yang sudah berputik diawal pagi 13hb Sept. 2007

Satu daripada 5 beg cendawan tadi telah terkoyak rupanya. Jadi cendawan tidak keluar pada mulut beg cendawan sebaliknya keluar pada permukaan beg cendawan yang kotak tersebut. Apa yang menariknya cendawan yang keluar dari beg cendawan yang koyak tadi mempunyai kelopak yang besar jika dibandingkan dengan cendawan dari beg cendawan yang lain. Dari ukuran yang dibuat lebar kelopak cendawan tersebut mencecah 14cm.


Beg cendawan berlabel no. 2 yang bocor. Cendawan

pun ambil peluang keluar pada kebocoran tersebut.Kelopak cendawan yang paling besar dihasilkan

14cm. Ada lagi ke yang lebih besar dari ni?....

Berat maksimum dari beg cendawan

direkodkan seberat 90 gran

Dari apa yang telah terhasil. Dapatlah dibuat kesimpulan daripada eksperimen ini bahawa beg cendawan yang tidak padat boleh mencapai usia matang hanya 65hari selepas ianya disuntik benih, dan masa yang diambil oleh cendawan untuk membesar sebelum ianya sesuai dituai pula adalah 3 ke 5 hari selepas penutup rehat dibuka. Walaubagaimanapun saya berpendapat keputusan ini mungkin berubah-ubah mengikut kawasan dan cuaca persekitaran.

Ikuti laporan eksperimen bagi 5 lagi beg cendawan yang padat di isi media hanya di e-cendawan.comNo comments: